Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 364

Dodano:

Odsłon: 1076

Pyszna babka, długo zachowuje świeżość:)

Składniki

  • masło, 20 dag
  • cukier biały, 20 dag
  • jajka, 4
  • mąka, 30 dag
  • proszek do pieczenia, 1/2 torebki
  • posiekane migdały, 3 łyżki
  • mleko, 8 łyżek
  • kakao gorzkie, 4 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka marmurkowa

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Nie przerywając dodajemy na zmianę po żółtku i mące wymieszanej z proszkiem aż do wyczerpania składników. Dodajemy migdały oraz 4 łyżki mleka o temperaturze pokojowej. Na koniec dodajemy sztywną pianę z białek.

  2. 1/3 masy przekładamy do osobnej miski. Kakao rozprowadzamy z pozostałym mlekiem i dodajemy do masy. Delikatnie ucieramy. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewany ciemne ciasto a potem jasne. Pieczemy ok 60 minut w temp. 170^.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń