Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka marmurkowa pachnąca rumem"
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 89
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 172
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 89
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 172
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut. 1 porcja: 250 kcal. Cena porcji: 1,15 zł
Czekoladę połam na kawałeczki. Włóż do metalowej miseczki. Postaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż czekolada całkowicie się stopi. Zdejmij z kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
Masło przełóż do miski, dodaj szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą masę. Połącz z jajkami. Mąkę (1 i 1/2 szkl.) przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż śmietanę oraz proszek budyniowy i rum. Wymieszaj.
Ciasto rozdziel na dwie równe porcje. Do jednej domieszaj stopioną czekoladę oraz kakao, a do drugiej pozostałą łyżkę mąki.
3. Foremkę w kształcie babki posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na przemian wlewaj jasne i ciemne ciasto. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 60 minut.
Gotową babkę wyjmij z piekarnika, odstaw w foremce na kilkanaście minut, aby nieco przestygła. Następnie ostrożnie wyjmij z foremki i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem babkę oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina