Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka marmurkowa z gruszkami"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 480
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 917
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 213
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 480
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 917
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 213
Składniki
ok. 70 minut
Gruszki obrać, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w grubą kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniał.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z połową cukru. Margarynę z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać do niej żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dołożyć śmietanę, wymieszać mikserem. Potem delikatnie domieszać pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać gruszki, drugą wymieszać z kakao.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Nakładać do niej na przemian jasne ciasto z gruszkami i ciasto z kakao. Obie masy lekko przemieszać widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 50 minut. Wystudzić. Przed podaniem babkę suto oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco