Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka parzona po podlasku"
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Dolej tyle mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotuj. Wrzącym mlekiem zalej 1/2 mąki. Dobrze rozetrzyj. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Masło stop, odstaw do przestudzenia.
Kiedy masa z mąki przestygnie, dodaj o niej zaczyn oraz utarte żółtka. Wsyp pozostałą mąkę. Wyrabiaj, dolewając masło. Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki i rum. Ciasto odstaw na godzinę.
Dwie foremki posmaruj tłuszczem. Napełnij ciastem. Poczekaj, aż ponownie wyrośnie. Piecz ok. 45 minut w temp. 175 st. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
<strong>Wykwintna wersja Roberta Sowy</strong>
Cudowny aromat i zapach babki zapewni naturalna wanilia. Rdzeń wanilii wrzuć wprost do ciasta, a strączek zagotuj z mlekiem, by ciasto pachniało jeszcze intensywniej.Źródło: Tina