Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka piaskowa z polewą cytrynową"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27639
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5625
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27639
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 67
Składniki
Masło wyjmij z lodówki kilka godzin wcześniej. Gdy zmięknie, miksuj 3 minuty, dodając cukier, żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj 2 łyżki soku, skórkę startą z cytryny i pianę ubitą z białek. Wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Formę do babki wysmaruj ma słem i oprósz mąką. Wlej masę i piecz ok. 45 minut.
Polewę w torebce wstaw do wrzątku na 10 minut. Wyjmij (zawartość powinna być płynna), odetnij róg torebki, udekoruj babkę polewą i posypką.
RADA: Utrzyj 15 łyżek cukru pudru, z łyżką wrzątku i łyżką soku z cytryny – to najłatwiejszy lukier.Źródło: Olivia