Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka staropolska"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
W gorącym mleku rozpuść drożdże oraz po łyżeczce cukru i mąki. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzyj z cukrem białym i wanilinowym.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdżowy rozczyn, żółtka i skórkę cytrynową. Całość wyrób, dodając roztopione ciepłe masło i bakalie.
Przełóż masę do formy, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Gotową babkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz pół godziny.
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.Źródło: Kurier TV