Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 978
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 978
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 201
Składniki
Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp łyżkę cukru, wlej połowę mleka, przemieszaj z odrobiną mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
Masło stop, wystudź. Gdy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, dodaj resztę cukru i cukier waniliowy. Wlej pozostałe mleko, dołóż żółtka. Wyrób ciasto. Pod koniec dolej masło oraz szafran.
Ciasto ponownie przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ładnie wyrośnie, ponownie je zagnieć.
Formę posmaruj masłem, oprósz mąką, napełnij ciastem. Przykryj i pozostaw w cieple, aby podrosło. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180oC. Piecz 50 minut. Ew. oprósz cukrem pudrem i podawaj z konfiturą z wiśni.Źródło: Naj