Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka w czekoladzie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13887
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15540
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13887
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15540
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Składniki
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp obydwie mąki. Dodaj proszek do pieczenia oraz gęstą śmietanę, zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do masy. Powstałe ciasto podziel na dwie części. Formę do babki (z kominem) wysmaruj tłuszczem oraz wysyp bułką tartą.
Połowę ciasta przełóż do formy. Do reszty dodaj dwie łyżki kakao, wymieszaj. Ciemne ciasto wlej na jasne i delikatnie przemieszaj. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu wyjmij, polej polewą czekoladową i posyp krokantem.
Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 310 kcal, cena 90 gr
Babka upieczona w formie z kominem (piaskowa lub drożdżowa) będzie wilgotna, efektowna i wyjątkowo smaczna, jeśli po ostudzeniu i wyłożeniu na talerz, napełnisz ją w środku bitą śmietaną lub kremem oraz świeżymi owocami (np. truskawkami, bananami, kiwi, winogronami lub mandarynkami).Źródło: Świat kobiety