Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa babka to nieodzowny wypiek na Wielkanocny stół.
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 139
Składniki
W dużej misce wymieszałem drożdże z cukrem (1 łyżka). Kiedy stały się płynne, wlałem letnie mleko, dodałem 100 g mąki, szczyptę soli, dokładnie wymieszałem. Przykryłem ściereczką i odstawiłem w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn potroił objętość, a na powierzchni pojawiły się pęcherzyki, dodałem utarte z cukrem żółtka jajek oraz resztę mąki. Ciasto wyrabiałem przez około 20 min, po czym dolałem rozpuszczone masło, likier, esencję. Wyrabiałem do momentu, kiedy masło dokładnie połączyło się z ciastem. Dodałem skórkę cytrynową oraz rodzynki, wyrabiałem jeszcze kilka minut. Formę posmarowałem masłem, oprószyłem mąką, przełożyłem ciasto do formy. Foremkę odstawiłem w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piekłem 45 min. Po tym czasie babkę wyjąłem z piekarnika i pozostawiłem w formie do całkowitego ostygnięcia. Przygotowałem lukier: Cytryny sparzyłem wrzątkiem. Skórkę starłem na drobnych oczkach. Z cytryn wycisnąłem sok. Do rondelka przelałem sok, dodałem cukier i 50 ml wody. Gotowałem do momentu, kiedy syrop zaczął gęstnieć. Cukier puder przełożyłem do miski, przy pomocy miksera zacząłem go powoli ucierać. Na niskich obrotach, powoli wlałem syrop, dodałem startą skórkę. Tak przygotowany lukier wylałem na ciasto. Posypałem płatkami migdałów.