Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z wyśmienitymi ciastami. Wśród nich szczególne miejsce zajmuje baba: pieczona jest najczęściej w Wielki Piątek, podawana na wielkosobotnie śniadanie. A ponieważ tego dnia potraw mięsnych nie jemy w ogóle, babka szybko znika z talerza. Bywa więc, że wieczorem robię taką babę jeszcze raz, by również i ona pojawiła się na niedzielnym stole.
Babka wielkanocna według Ewy Wachowicz
Składniki
- 500 g - mąki
- 350 g - cukru
- 250 g - masła
- 4 - jajka
- ¾ szklanki - mleka lub śmietany
- 3 łyżki - kakao
- 1 łyżka - proszku do pieczenia
- 1 - cukier waniliowy
Składniki
- 500 g - mąki
- 350 g - cukru
- 250 g - masła
- 4 - jajka
- ¾ szklanki - mleka lub śmietany
- 3 łyżki - kakao
- 1 łyżka - proszku do pieczenia
- 1 - cukier waniliowy

Etapy przygotowania
Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.
Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.
Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 228

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1853
Ostatnio komentowane przepisy

Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 228

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1853



Składniki
- 500 g - mąki
- 350 g - cukru
- 250 g - masła
- 4 - jajka
- ¾ szklanki - mleka lub śmietany
- 3 łyżki - kakao
- 1 łyżka - proszku do pieczenia
- 1 - cukier waniliowy
Masło utrzeć z 25 dag cukru, dodać żółtka i cukier waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, po czym na przemian z mlekiem (lub śmietaną) dodać do utartych z cukrem żółtek - cały czas mieszając.
Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru.
Formę na babkę (okrągła o pojemności 1 i 1/2l) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy "białej", następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.