Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc bez babki, to nie Wielkanoc :-) u mnie w tym roku babka pyszna, puszysta, wilgotna z nutką ajerkoniaku i krówek :-) (dzisiaj dodałam zdjęcie tak na szybko, jutro postaram sie dodać z polewą :-) ) - proporcje na dużą blachę z kominkiem
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1483
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 589
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1483
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 589
Składniki
Krówki pokroić w niewielkie kawałki. Obsypać je mąka aby nie sklejały się ze sobą i aby nie przykleiły się do foremki. Margarynę utrzeć mikserem z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując po kolei wbijać jajka, następnie cienkim strumieniem wlewać ajerkoniak i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do masy wsypać krówki i wszystko wymieszać łyżką. Foremkę na babkę z kominem posmarować tłuszczem i dokładnie posypać bułką tartą - jest to konieczne aby krówki opadając nie przykleiły się do dna, wtedy babkę trudno wyciagnąć. Piec w 175ºC przez ok. 60 min. Smacznego :-)