Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka z bakaliami"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 645
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 645
Składniki
Figi, daktyle oraz gruszki pokrój na mniejsze kawałki (2 łyżki posiekanych gruszek odłóż). Przełóż do rondelka, dodaj rodzynki oraz wino lub sok, zagotuj. Następnie wlej rum, wymieszaj, odstaw na ok. 30 minut. 100 ml płynu odlej a owoce osącz.
Margarynę z cukrem zmiksuj na puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Następnie w kilku porcjach dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem i przyprawami oraz 100 ml odlanego płynu, zmiksuj.
Na koniec dodaj bakalie i posiekane orzechy oraz migdały (kilka w całości odłóż), dokładnie wymieszaj. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Wlej ciasto. Piecz 40-50 min w temperaturze 180°C. Wystudzone udekoruj lukrem, gruszkami, orzechami i migdałami.
90 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie