Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka z bakaliami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2508
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1380
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2508
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1380
Składniki
Figi, daktyle oraz gruszki pokrój na mniejsze kawałki (2 łyżki posiekanych gruszek odłóż). Przełóż do rondelka, dodaj rodzynki oraz wino lub sok, zagotuj. Następnie wlej rum, wymieszaj, odstaw na ok. 30 minut. 100 ml płynu odlej a owoce osącz.
Margarynę z cukrem zmiksuj na puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Następnie w kilku porcjach dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem i przyprawami oraz 100 ml odlanego płynu, zmiksuj.
Na koniec dodaj bakalie i posiekane orzechy oraz migdały (kilka w całości odłóż), dokładnie wymieszaj. Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Wlej ciasto. Piecz 40-50 min w temperaturze 180°C. Wystudzone udekoruj lukrem, gruszkami, orzechami i migdałami.
90 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie