Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z kandyzowaną skórką pomarańczową!
Składniki
Mleko z cukrem podgrzej do temperatury maksymalnie 35 stopni.
Dodaj pokruszone drożdże i część mąki, zrób rozczyn, pozostaw go na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
Dodaj do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostałą część mąki z solą, zagnieć ciasto drożdżowe.
Pod koniec zagniatania dodaj rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrób.
Pozostaw je na 15-20 minut
Dodaj połamane czekolady i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową.
Całość ponownie wyrób i pozostaw na 15-20 minut w ciepłym miejscu.
Formę do babki wysmaruj masłem, wyłóż ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostaw na 15 minut, aby jeszcze wyrosło
Piecz 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Resztę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło.
ostudzoną masą udekoruj babę.