Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka z kandyzowanymi owocami"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 80
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 61
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 80
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 61
Składniki
Margarynę roztop, wystudź. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1 szklanki mleka zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce, by wyrósł.
Do jajek i żółtka dodaj oba cukry oraz pozostałe mleko, wymieszaj mikserem. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól i usyp kopczyk. W środku zrób dołek, wlej rozczyn, mleko z jajkami oraz margarynę. Wyrób gładkie, jednolite ciasto.
Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aby podwoiło swą objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrób, rozwałkuj na prostokąt. Na cieście rozłóż posiekane kandyzowane owoce i zwiń je w rulon. Przełóż do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Przykryj, ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Piecz w temperaturze 180° C przez 40-50 min.
Przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok wiśniowy oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Tak przygotowanym lukrem polej wystudzona babkę.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut, Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie