Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z majonezem siostry Anastazji to niesamowicie wilgotne ciasto, które idealnie pasuje do wielkanocnego koszyczka. Jest niesamowicie proste w wykonaniu. Choć główny składnik może wywoływać pewne kontrowersje, to ciasto jest słodkie i z pewnością nie czuć w nim majonezu. Jest natomiast bardzo aromatyczne i delikatne. Świetnie pasuje z dodatkiem owoców czy bitej śmietany, ale sam cukier puder także będzie tu doskonale pasował. Babka z majonezem W obawie przed gorszym smakiem i dziwną konsystencją część osób w ogóle nie próbuje tego wypieku. Tymczasem dodanie odrobiny majonezu do babki zmieni wyłącznie jej konsystencję - stanie się ona znacznie bardziej puszysta i delikatna. Składnik jest po prostu zamiennikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Nie jest wcale wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto pozostaje wilgotne na długo. Babka majonezowa siostry Anastazji Siostra Anastazja Pustelnik to polska zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, która od lat dzieli się recepturami kulinarnymi. Zakonnica jest autorką licznych książek z daniami obiadowymi czy przetworami. Przepis na babkę z majonezem siostry Anastazji cieszy się ogromną popularnością, szczególnie w okresie świąt. Wielu Polaków szuka wtedy sprawdzonej receptury. Babka wielkanocna z majonezem siostry Anastazji Miłośnicy pieczenia interesują się tym przepisem zwłaszcza przy okazji Wielkanocy. Babka z majonezem to świetny pomysł na ciasto do włożenia do koszyczka. Wypiek wychodzi wilgotny, lekki, delikatny, puszysty i przede wszystkim pyszny. Bardzo prosto się go przygotowuje - wystarczy część produktów spożywczych ubić, a potem zmieszać ze sobą i upiec. Niezbędna będzie też specjalna forma do babki.
Forma do babki o średnicy ok. 22 cm lub 12 foremek na małe babki
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1592
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 333
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1592
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 333
Składniki
W misce utrzyj majonez z dodatkiem cukru na najniższych obrotach. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, zwiększając obroty do średnich. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj do majonezu partiami suche składniki oraz mleko, zaczynając i kończąc na mące. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Formę do babki z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Możesz też użyć mini foremek o średnicy 6,5 cm. Przygotowana ilość ciasta wystarczy na 12 sztuk babeczek.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Celsjusza przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka. Jeśli korzystasz z małych foremek, czas pieczenia wynosi ok. 15 minut.
Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw ją na ok. 10 minut. Po tym czasie ją wyjmij i ostudź na kratce. Babkę z majonezem siostry Anastazji podawaj posypaną cukrem pudrem, po całkowitym ostudzeniu.