Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka z marcepanem"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6824
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154840
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1045
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 472
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6824
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154840
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1045
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 472
Składniki
ok. 75 minut.
Mleko lekko podgrzać, wsypać 2,5 dag cukru, wkruszyć drożdże, mieszać, aż się rozpuszczą. Do miseczki przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli, 5 dag cukru, cukier wanilinowy, jajko, masło pokrojone na kawałeczki. Wlać mleko z drożdżami. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Gdy zacznie odstawać od rąk i ścianek miski, przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą kolejno rozwałkować. Jeden placek posypać pokrojonym w kosteczkę marcepanem, drugi – 5 dag pokrojonych migdałów, a na trzeci łyżeczką nałożyć porcje kremu czekoladowo-orzechowego. Placki zrolować, a potem spleść w warkocz.
Formę z kominkiem natłuścić, oprószyć mąką. W formie ułożyć warkocz. Odstawić na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną. Posypać resztą migdałów i grubym cukrem. Piec 40-45 minut w 175°C.Źródło: Życie na gorąco