Do góry

Desery Przepis na:

Babki ryżowe z mandarynkami

Babki ryżowe z mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22300

Dodano:

Odsłon: 2803

Smaczny deser ryżowy z dodatkiem orzeźwiającego smaku mandarynki to idealny sposób na poprawę humoru, sobie i bliskim.

Składniki

  • ryż, 1 szklanka
  • cukier, 1 łyżka
  • masło, 1 łyżka
  • sól, szczypta
  • żelatyna, 1 łyżka
  • śmietanka 30%, 200 ml
  • cukier puder, 1 czubata łyżka
  • mandarynki, 30 dag
  • mięta, kilka listków
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babki ryżowe z mandarynkami

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem szczypty soli i masła. Mieszając, gotować ok. 20 min na wolnym ogniu. Na koniec gotowania dodać cukier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, dodać do ryżu i wymieszać, przestudzić.

  2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z ryżem. Gotową masę ryżową przełożyć do foremek, wstawić do lodówki na min. 1 h. Schłodzony deser podawać z mandarynkami i liskami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń