Do góry

Desery Przepis na:

Bajaderka

Bajaderka

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 889

Dodano:

Odsłon: 13573

Czy przytrafił się Wam kiedykolwiek zakalec? Jeśli tak to to jest szansa na uratowanie nieudanego wypieku. Nawet jeśli nie przepadacie za bajaderkami, to te domowe są naprawdę smaczne:)

Składniki

  • 600g ciasta (tego nieszczęsnego zakalca co nam nie wyszedł)
  • 100g kwaśnego dżemu
  • 1,5 łyżki spirytusu z wanilią(domowa wersja, spirytus z laską wanilii stoi w szafce jako ratunek w nagłych wypadkach)
  • 30g masła
  • 40g migdałów mielonych
  • 50g cukru pudru
  • 50g kruszonego ziarna kakaowca (opcjonalnie, żeby były chrupiące kawałki wewnątrz ciasta)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bajaderka

Przygotowanie

  1. Do miski miksera lub zwykłej, jeśli ciasto będzie wyrabiane ręcznie pokruszyć nieudany wypiek.

    Dodać dżem, spirytus, miękkie masło, migdały mielone, cukier puder oraz ziarno kakaowe i wyrabiać, aż do momentu otrzymania plastycznej masy.

    Z bajaderkowego ciasta uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

    Odstawić do lodówki do schłodzenia na min. 1 godzinę. Bajaderki staną się wówczas twardsze.

  2. uwagi:

    Jak to bywa w przypadku bajaderek, każde wychodzą trochę inaczej w smaku. Znaczenie ma baza, czyli co chcieliśmy upiec, a nam nie wyszło;)

    Jeśli ciasto jest bez czekolady proponuję dodać kakao, chociaż może blond bajaderki też mogłyby być ciekawe.

    Klasycznie do bajaderek dodaje się rum, u mnie tym razem został zastąpiony wanilią, ponieważ całego się zdążyłam pozbyć, a bajaderki są zazwyczaj nieplanowane ;)

    Do ciasta można wmieszać dodatki jakie tylko dusza podpowiada. Mogą to być rodzynki, suszone owoce, orzechy, kruszone ziarno kakaowca, herbatniki i wiele innych smakołyków.

    Ciasto po wyrobieniu jest miękkie, więc dopiero po posiedzeniu w lodówce nabiera odpowiedniej konsystencji.

    Dżem proponuję kwaskowaty, ja użyłam tym razem porzeczkowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń