Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakaliowy wieniec"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1816
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Podgrzej mleko, dodaj łyżkę cukru, drożdże i mąkę. Odstaw. Masło roztop, dodaj mąkę, cukier, sól, drożdże, jajka. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw, aż podwoi swoją objętość.
Owoce zalej wrzątkiem, odsącz, pokrój. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm, posmaruj konfiturą i posyp owocami. Zwiń je w roladę, ułóż na papierze do pieczenia i przetnij wzdłuż na 2 wałki.
Przeplataj je ze sobą na przemian, uformuj w wieniec i zlep końce. Jajka roztrzep, wymieszaj z mlekiem i cynamonem. Posmaruj wierzch ciasta. Piecz 30 minut w temp. 180°C.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień