Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażany nadziewane ryżem"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 410
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 93
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 29
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 410
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 93
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 29
Składniki
Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, chwilę smaż. Przypraw vegetą, pieprzem oraz papryką do smaku. Przestudź.
Ryż przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowy wymieszaj z przestudzonymi warzywami i posiekanymi ziołami. Bakłażana napełnij do końca farszem ryżowym. Udekoruj plasterkami pieczarek i wstaw do natłuszczonej żaroodpornej formy. Skrop 2 łyżkami oliwy i zapiekaj około 35 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać go otrębami. Bakłażana podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.
kroki do... przygotowania bakłażana
Bakłażana dokładnie umyj, odetnij końcówki i przetnij wzdłuż na pół. Włóż do miseczki i skrop go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
Za pomocą łyżki wydrąż ze środka miąższ. Powstałe łódki delikatnie od środka posyp solą. Miąższ pokrój w małą kosteczkę.
Pokrojony w kosteczkę plaster boczku podsmaż na oliwie. Dodaj miąższ bakłażana i 4 posiekane pieczarki. Nadzienie dopraw solą i wyłóż nim spód bakłażanów.Źródło: Na żywo