Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bakłażany w sosie pomidorowym"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 82
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 82
Składniki
ok. 90 minut
Bakłażany umyć, pokroić w ćwiartki. Aby pozbyć się posmaku goryczki, posolić je i odstawić na durszlak do ocieknięcia na pół godziny, a następnie opłukać i wysuszyć je papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, papryczkę posiekać.
Ząbki czosnku zmiażdżyć trzonkiem noża, posiekać i rozetrzeć z solą. Zeszklić na oliwie czosnek, cebulę oraz papryczkę chili. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny i ocet winny.
Ułożyć ćwiartki bakłażanów skórką w bok w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Polać sosem pomidorowym, oprószyć posiekaną natką pietruszki. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Udekorować majerankiem.Źródło: Twoje Imperium