Do góry

Desery Przepis na:

Bananowe ciasto drożdżowe

Bananowe ciasto drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 4604

Delikatne, dzięki dodatkowi bananów wilgotne. Z odrobiną masła smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

  • 2 banany
  • 250ml podgrzanego mleka
  • 500g mąki
  • 42g świeżych drożdży
  • 150g suszonych bananów
  • 130g miękkiego masła
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 6-8 łyżek płynnego miodu
  • 100g gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Banany obrać, zmiksować i wymieszać z mlekiem. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek. Do dołka wkruszyć drożdże i wymieszać z 3-4 łyżkami mleka bananowwego. Przysypać mąką i odstawić przykryte na 15 minut w ciepłe miejsce.

  2. W międzyczasie zmielić na pył 70g suszonych bananów.

  3. Miękkie masło, zmielone banany, resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i żółtka dodać do wyrośniętego zaczynu i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Formę keksówkę wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 160 stopni.

  5. Ciasto przełożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować miodem i wstawić do piekarnika. Piec 60-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie, a następnie wyjąć na kratkę.

  6. Czekoladę rozpuścić razem z olejem z kąpieli wodnej. Posmarować nią ciasto. Ozdobić pozostałymi bananami. pozostawić do zastygnięcia.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń