Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bananowe muffinki"
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 558
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 558
Składniki
Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej sztuki około 0,80 zł
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystkie starannie mieszamy.
Do oddzielnego naczynia wlewamy mleko, olej słonecznikowy, dodajemy jajko, miksujemy.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Do mieszanki suchych składników wlewamy mokre, krótko mieszamy. Na koniec dodajemy banany. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonych metalowych, silikonowych lub papierowych foremek, prawie po brzegi.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC. Patyczkiem sprawdzamy, czy muffinki są upieczone. Ciasto nie może być surowe, jednak powinno być w środku lekko wilgotne. Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy według uznania.
Sekrety babeczek Mają swoje wymagania. Wato o nich pamiętać, gdy zabieramy się za pieczenie muffinków. Rada 1: Suche mieszamy oddzielnie, mokre najlepiej ubić trzepaczką. Kluczem do sukcesu jest mieszanie mokrych i suchych składników króciutko, tylko tyle, aby suche lekko zwilgotniały. Nie przejmujmy się grudkami. Prawdziwe muffinowe ciasto takie właśnie powinno być. Rada 2: Pamiętajmy o natłuszczeniu foremek. Nawet jeśli używamy do pieczenia papilotek, posmarujmy ich górne części masłem. Dzięki temu łatwiej wyjmiemy babeczki po upieczeniu. Rada 3: Ustawiajmy ciasteczka na środkowej półce w piekarniku, to zapewni im równomierne wyrastanie. Najlepsze są świeżo upieczone muffiny, ale można je też ostudzić, zawinąć w folię spożywczą i przechować w zamrażalniku nawet dwa miesiące.Źródło: Rewia