Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 8514

Dziś kolejne szybkie ciasto bez pieczenia z moimi ulubionymi bananami. Można użyć maślanych lub kakaowych herbatników, wedle upodobana. Ciasto jest bardzo proste, pyszne i pięknie się prezentuje.

Składniki

  • Składniki:
  • 5 paczek herbatników (po 100g)
  • 6 bananów
  • sok z cytryny do pokropienia bananów, aby nie ciemniały
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • Składniki na krem:
  • 750 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200g masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto robię w formie 20x30cm.

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną zalać częścią mleka, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Pozostałą część zagotować wraz z cukrami. Ugotować budyń. Wystudzić.
    Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, dobrze ucierać na puszysty krem.
    Banany obrać, zgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny. Dodać do kremu budyniowego.

  2. Formę wyłożyć papierem. Ciastka układamy na papierze, wykładamy 1/3 masy. Przykryć kolejną warstwą herbatników i masą. Całość przykryć pozostałą częścią ciastek na którą wykładamy trzecią warstwę masy. Banany kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na wierzchniej warstwie kremu.

    Galaretki rozpuścić w 750ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją na owoce.

    Ciasto wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 lutego Jak bez pieczenia, to coś dla mnie :) Super to ciacho wygląda i jako laik w tym temacie, widzę, że jest dość łatwe do zrobienia ;) Pysznie się zapowiada :) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń