Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec piankowiec

Bananowiec piankowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1550

Dodano:

Odsłon: 2071

Bananowiec w innym wydaniu. Wyszedł nie za słodki, delikatny i puszysty. Polecam :)

Składniki

  • Spód:
  • dowolny biszkopt o śr. 24 cm lub opakowanie okrągłych biszkoptów
  • Warstwa bananowa:
  • 4 dojrzałe banany
  • sok z połowy cytryny (lub wg. własnego smaku)
  • galaretka cytrynowa
  • Środek:
  • galaretka agrestowa
  • Masa jogurtowa:
  • jogurt grecki 400 g
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • galaretka truskawkowa
  • Oraz:
  • herbatniki w czekoladzie
  • mleko do nasączania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bananowiec piankowiec

Przygotowanie

  1. 1.Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Odstawiamy do wystudzenia.

    2.Galaretkę truskawkową i cytrynową rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia

    3.Miskę wykładamy folią spożywczą, umieszczamy biszkopt lub biszkopty jeśli trzeba docinamy i lekko nasączamy mlekiem lub kawą.

    4.WARSTWA BANANOWA:
    Banany miksujemy na gładko w blederze razem z sokiem z cytryny. Wlewamy zimną galaretkę cytrynowa i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Jak zacznie tężeć wylewamy na biszkopt. chowamy na chwilę do lodówki

  2. 5. Wylewamy tężejącą galaretkę agrestową. Chowamy na chwilę do lodówki.

    6. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy galaretkę truskawkową i chwilę miksujemy.
    Wylewamy na galaretkę i wyrównujemy.

    7. herbatniki moczymy w mleku i układamy na masę jogurtową. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.

    8. Następnego dnia ciasto odwracamy na deskę, ściągamy miskę i folię. Smacznego :)

    SKŁADNIKI NA MAŁĄ TORTOWNICĘ O ŚR 20-21 CM LUB MISKĘ:

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń