Do góry

Desery Przepis na:

Bananowiec z orzechami włoskimi

Bananowiec z orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3586

Dodano:

Odsłon: 16285

Można powiedzieć, że takie ciasto chodziło za mną od paru ładnych lat. wtedy to zjadłam podobne u mojej koleżanki, miało się skończyć na jednym kawałku... Powiem szczerze, że tak to na pewno nie działa! dlatego postaram się zaproponować Wam dwie wersje tego wypieku, z konkretnym, tłustym kremem jak i z jego wersją fit. Zachęcam gorąco do wypróbowania ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek XL lub 7 mniejszych
  • 15 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
  • olejek migdałowy
  • Budyń karmelowy
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 70 g cukru
  • olejek waniliowy
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • Krem:
  • 330 ml śmietanki
  • 50 dag mascarpone lub serka typu quark 0%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 łyżki żelatyny + woda do jej namoczenia
  • olejek waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny + woda do namoczenia
  • 5 bananów
  • 15 - 20 dag prażonych orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bananowiec z orzechami włoskimi

Przygotowanie



  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż ten się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka - pojedynczo i ubijamy jeszcze kilka minut. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, aby całość napowietrzyć i usunąć ewentualne grudki. Dodajemy do masy i dokładnie, ale powoli mieszamy łopatką. Dodajemy olej, lejąc go cienkim strumieniem i ciągle mieszając. Masę biszkoptową dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao. Do drugiej dodajemy olejek oraz zmielone orzechy. Jeżeli kupiliście takie w całości,a nie macie do tego sprzętu, możecie zrobić tak jak ja - orzechy umieszczacie w woreczku (bardzo fajne są te w które pakuje się pieczywo w supermarketach) i wałkujecie je przy pomocy zwykłego walka do ciasta, ewentualnie butelki (tutaj bądźcie ostrożni!), takie orzechy możecie jeszcze dla pewności posiekać nożem i dodać do ciasta. duża, okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naprzemiennie masę orzechową i czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-40 minut. Studzimy, a następnie odrywamy papier, jeżeli ciasto jest gotowe, nie powinniśmy mieć z tym problemu. Przekrawamy dużym nożem na 3 blaty.

  2. Cukier równomiernie rozsypujemy na patelni z grubym dnem. rozpuszczamy na niewielkim ogniu. 2/3 śmietanki zagotowujemy z dodatkiem masła, stopniowo podlewamy nią skarmelizowany cukier. Budyń rozpuszczamy w pozostałej części mleka i doprawiamy do smaku olejkiem waniliowym (kropelka). Gdy w karmelu nie będzie już grudek, stopniowo wlewamy do niego budyń i mieszamy.

  3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru wanilinowego i zwykłego. Gdy całość będzie gotowa, wmiksowujemy po łyżce serka do uzyskania jednolitej masy, całość aromatyzujemy olejkiem. Żelatynę zalewamy odrobina wody, odstawiamy do napęcznienia po czym rozpuszczamy w rondelku, nie dopuszczając do zagotowania. Solidną łyżkę gotowej masy dodajemy do ciepłej żelatyny i mieszamy. Taką miksturę wlewamy do reszty kremu i miksujemy na wolnych obrotach. Jak najszybciej wykładamy całość na ciasto.

  4. Na paterze lub innej blaszce układamy pierwszy blat ciasta, rozkładamy na nim plasterki banana, które posypujemy posiekanymi i prażonymi orzechami (15 minut w piekarniku, ewentualnie można je podprażyć na patelni, choć ze względu na ich rozmiar, ja wolę piekarnik). Na całość wylewamy 1/3 przygotowanego budyniu karmelowego, najlepiej będzie się rozprowadzał, gdy będzie jeszcze ciepły. Na tak przygotowane ciasto wylewamy połowę masy ze śmietanki i serka, przykrywamy drugim blatem ciasta i działamy analogicznie. Ciasto odstawiamy do schłodzenia i zdejmujemy obręcz. Schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i smarujemy nią wierzch i boki ciasta. Boki obsypujemy posiekanymi orzechami, wierzch dekorujemy plasterkami bananów, budyniem karmelowym i orzechami. aby owoce nie ściemniały, warto skropić je sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń