Do góry

Desery Przepis na:

Bardzo łatwy keks

Bardzo łatwy keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Bardzo łatwy keks"

Składniki

  • 15 dag mąki tortowej
  • 35 dag mieszanki bakalii (rodzynki
  • suszone morele
  • figi
  • daktyle
  • migdały
  • orzechy włoskie
  • laskowe)
  • 6 jajek
  • 20 dag drobnego cukru
  • 25 dag margaryny do pieczenia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wódki
  • 10 dag skrobi ziemniaczanej
  • skórka otarta z całej pomarańczy i cytryny
  • 1 paczka lukru do dekoracji
  • bułka tarta i masło do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakalie zalać wrzątkiem i wódką, odstawić na 15 min, odcedzić, osuszyć. Posiekać, oprószyć skrobią.

  2. Jajka sparzyć. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dalej, dodawać do masy po 1 jajku, mąkę i proszek do pieczenia.

  3. Ciasto delikatnie wymieszać z oprószonymi skrobią bakaliami oraz skórką otartą z cytrusów (cytrynę i pomarańczę wyszorować i sparzyć, dopiero wtedy zetrzeć skórkę tarką).

  4. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, piec 10 min w temp. 200oC, potem zmniejszyć temp. do 180oC i piec 50 min. Udekorować lukrem, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

  5. ok. 75 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń