Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na bardzo prosty i smaczny piernik, który dzięki dodaniu do niego dżemu pozostaje mięciutki i wilgotny. Serdecznie polecam :-)
mikser, keksówka o wymiarach 27 cm x 8 cm mierząc od spodu
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10656
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4788
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 890
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9080
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1339
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10656
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4788
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 890
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9080
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1339
Składniki
1. Do misy miksera wbijamy 3 jajka, dodajemy pół szklanki cukru, paczkę cukru waniliowego, szczyptę soli i miksujemy na jasną puszystą masę. 2. Następnie cały czas miksując wlewamy stopniowo pół szklanki oleju. 3. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy dżem i nadal miksujemy. 4. Do osobnej miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 łyżeczki kakao, paczkę przyprawy do piernika i mieszamy. 5. Następnie wsypujemy stopniowo zmieszaną mąkę i dalej miksujemy. Za każdym razem gdy piekłam, ciasto było na tyle luźne, że nie wymagało jeszcze dodatkowego "rozluźniania". Zatem jeśli uznacie, że Wasze ciasto jest zbyt gęste, wtedy można dodać trochę mleka. Ale trzeba z tym uważać. Ciasto zbyt luźnie upiecze się źle. Będzie zakalec i ciasto zapadnie się. 6. Keksówkę o wymiarach 27 cm x 8 cm mierząc od spodu, smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 7. Pieczemy przez ok. 1 godzinę z grzaniem góra-dół na drugiej półce od spodu. Do suchego patyczka. 8. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 9. Gdy ciasto stygnie, w tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka przekładamy 100 g masła. Gdy się rozpuści, to dodajemy 2 łyżki kakao. Następnie 5 łyżek cukru pudru, mieszamy. Dodajemy odrobinę mleka. Chwilę musi się bardzo lekko gotować, bulgać, aż zgęstnieje. 10. Następnie polewamy ciasto. Jeżeli masło jest dobrej jakości i jest w nim odpowiednia ilość "masła w maśle", to po wystygnięciu polewa po prostu zastygnie i ciasto będzie można ładnie kroić. Gdy masło jest liche (a tego nigdy wcześniej nie wiadomo), to pomimo tego, że polewa wystygnie, to nie zastygnie, pozostaje płynna nawet zimna i będzie spływać po pokrojonym cieście. To widać na filmie. Mimo to ciasto jest wspaniałe i polecam serdecznie :-)