Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszcz czerwony z uszkami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 84
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 84
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 240
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Składniki
Sposób przyrządzania: barszczu zaczynamy dwa tygodnie wcześniej, ponieważ musimy uzyskać zakwas niezbędny do przyrządzenia tej wigilijnej zupy. Wodę na zakwas gotujemy i studzimy. Buraki obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy do dużego słoika, dodajemy obrany czosnek, kromkę chleba razowego, sól, kminek i szczyptę cukru.
Całość zalewamy przestudzoną wodą. Słoik przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w spokojne miejsce na kilka dni (trzymamy w temperaturze pokojowej). W dniu Wigilii zakwas przecedzamy przez gęste sito lub gazę (wcześniej łyżką zdejmujemy szum, który zebrał się na barszczu).
Zakwas wstawiamy do lodówki. Suszone grzyby na zupę zalewamy wodą na ok. 2 godziny, po tym czasie dodajemy do nich (nie zlewając wody) pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę, w tym cebulę pokrojoną na pół oraz posiekany czosnek, całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Cały wywar przecedzamy przez sito w celu oddzielenia zbędnych na tym etapie warzyw i przypraw. Do czystego wywaru dodajemy zakwas (według uznania, najlepiej dodawać stopniowo i próbować). Zupę przyprawiamy też sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem – dla przełamania smaku. Całość chwilę podgrzewamy i nasz barszcz jest gotowy.
Uszka: grzyby zalewamy wrzątkiem, gdy zmiękną, odcedzamy i mielimy przez maszynkę lub drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy do niej posiekane grzyby. Gotowy farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do mąki wlewamy gorącą wodę, by ją zaparzyć (najlepiej zrobić to w misce, wówczas nasza woda nie ucieknie). Po zaparzeniu ciasta i lekkim jego przestudzeniu poprzez ostrożne zagniatanie, dodajemy jajko i szczyptę soli, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką tortownicy bardzo cienko. Z ciasta wycinamy kwadraty o bokach długości 5 cm. Na każdy kwadracik nakładamy nieco farszu, składamy w trójkąt i zlepiamy jego brzegi, formując uszka. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek.
Gdy wypłyną, są gotowe do spożycia. Zalewamy je zimną wodą i cedzimy przez sito ostrożnie, by się nie rozleciały. Uszka układamy na talerzach, zalewamy ciepłym barszczem i podajemy na wigilijny stół. Czas przygotowania: 50 minut 120 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień