Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barszcz z buraków pieczonych"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 139
Składniki
ok. 120 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 3,20 zł • Przepis dla 6 osób
Buraki wyszoruj, osusz, odetnij ogonki. Każdy zawiń w folię aluminiową, rozłóż na blasze i piecz w 180°C około 60-70 minut.
Gdy wystygną, obierz je i pokrój. W dużym garnku zalej buraki bulionem, dodaj grzyby, przypaloną na ciemno całą cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, 2 szczypty kminku.
Gotuj na wolnym ogniu, aż barszcz nabierze intensywnej barwy. Gdy tylko ściemnieje, wlej ocet i 2 obrane ząbki czosnku. Gotuj, aż buraki będą całkiem miękkie.
Pod koniec dopraw barszcz solą i ew. cukrem, wrzuć też lekko rozgnieciony surowy ząbek czosnku. Odstaw w chłodne miejsce. Przed podaniem przecedź i podgrzej – nie gotuj!
Namoczone grzyby ugotuj i zmiel. Połącz z zeszkloną na maśle cebulą, bułką tartą, solą i pieprzem. Wykładaj farsz na ciasto i lep, formując uszka.Źródło: Kobieta i życie