Do góry

Desery Przepis na:

Barszcz z grzybowymi uszkami

Barszcz z grzybowymi uszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Barszcz z grzybowymi uszkami"

Składniki

  • 500 g buraków
  • włoszczyzna
  • 50 g prawdziwków
  • ząbek czosnku
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka śmietany
  • majeranek do dekoracji. USZKA: szklanka mąki
  • żółtko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Namocz umyte prawdziwki na noc. Następnego dnia ugotuj je z włoszczyzną w 2 l wody (dodaj też tę od grzybów). Gdy bulion ostygnie, wyjmij warzywa i grzyby.

  2. Upiecz w piekarniku buraki (60 minut w temp. 180 st. C). Ostudź je, obierz i zmiksuj na purée. Połącz z bulionem buraki, roztarty ząbek czosnku, ocet winny. Podgrzej, nie gotuj. Przypraw do smaku.

  3. Obierz i posiekaj cebule. Podduś je na oleju, dodaj pokrojone prawdziwki, podsmaż razem, przypraw do smaku.

  4. Zagnieć ciasto na uszka. Rozwałkuj ciasto, wykrój z niego kwadraty 4 x 4 cm. Nałóż farsz, zaklej uszka. Gotuj w osolonej wodzie (2 minuty po wypłynięciu).

  5. Podawaj barszcz z uszkami, kleksem śmietany, posypany majerankiem.

  6. Dla 6 osób, 4 zł porcja, czas 3 godz., 120 kcal

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń