Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Barszczyk z suszonymi śliwkami z suwalskiej chaty"
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 674
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 67
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 674
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 42
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 67
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 79
Składniki
Suszone grzyby i śliwki włóż do osobnych garnuszków i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź, oba wywary zachowaj.
Buraki ugotuj w mundurkach. Przestudź, obierz i pokrój w słupki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Zalej wywarem z grzybów i ze śliwek. Gotuj jeszcze kilka minut.
Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę grubo zetrzyj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę, smaż jeszcze 2-3 minuty. Potem dołóż pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat pomidorowy.
Wlej 2-3 szklanki gorącej wody, gotuj na małym płomieniu 10 minut. Do tego dodaj śliwki. Połącz z ugotowaną kapustą i burakami.
Barszcz przypraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i majerankiem, cukrem oraz octem. Ponownie zagotuj.Źródło: Naj