Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bataty z kurczakiem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28181
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28181
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Składniki
??Cebulę poszatkuj z czosnkiem. Dodaj sól, pieprz, kurkumę, startą skórkę i sok z cytryny, posiekaną natkę oraz zmiażdżone w moździerzu goździki. Całość wy mieszaj z jogurtem i octem. Zanurz w marynacie udka i skrzydełka kurczaka. Wstaw na noc do lodówki.
Nazajutrz przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Umyte bataty obierz i potnij w słupki, natomiast ziemniaki pokrój w ósemki. Przełóż na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem i przyprawą grecką. Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika i piecz razem z kurczakiem około 20 minut.
Czas przygotowania: 80 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 380. Stopień trudności: łatwe.Źródło: Telemax