Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny i wykwintny deser. Idealny na większą uroczystość. Lekka, słodka beza z kwaskowym nadzieniem pigwowym.
Do bezy najlepiej użyć białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je zaczynając od małych obrotów wchodzimy na coraz wyższe. Kiedy piana będzie już lekko ubita dodajemy szczyptę soli. Kiedy piana będzie mocno ubita dodajemy porcjami cukier. Następna porcja, kiedy poprzednia będzie już dokładnie wymieszana. Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.
Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy okrąg ok 25cm średnicy - najlepiej odrysować od miski lub garnka.
Wykładamy białka tworząc formę z wgłębieniem w środku.
Brzegi układamy łyżką. Najlepiej moczyć ją w wodzie, aby białka się do niej nie kleiły.
Bezę pieczemy w 130 stopniach przez 10 minut, a potem w 100 stopniach przez 120 minut.
Jeśli beza zaczyna ciemnieć trzeba zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dołożyć jeszcze 10 minut.
Bezę studzimy w otwartym piekarniku. Kiedy będzie już zupełnie zimna można nakładać masę.
Masa:
Bieluchy mieszamy z dżemem pigwowym. Wykorzystałam dżem z mojego przepisu:
https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-dzem-pigwowy-z-cytryna-i-imbirem,183774,sprytnachochla.html.
Zamiast tego możecie użyć dowolnego kwaśnego dżemu.
Żelatynę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody i podgrzewamy. Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dokładnie mieszamy z masą z serków i dżemu. Wkładamy do lodówki na pół godziny, co jakiś czas mieszając.
Na bezę wykładamy masę, posypujemy pestkami granatu.
Na talerzu polewamy bezę dowolnym sosem owocowym.
Beza najlepsza jest od razu po zrobieniu. Jeśli pieczecie dzień wcześniej, to przykryjcie ją szczelne, aby nie nabrała wilgoci, a masę wyłóżcie przed samym podaniem.
Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wiec...
Odsłon: 3245
Słodkie bezowe koszyczki wypełnione orzeźwiającym kremem jogurtowym podane z...
Odsłon: 2016
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4444
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 181
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 158
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 197
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 184
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4444
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 100
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 181
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 158
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 197
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 184
Składniki
Do bezy najlepiej użyć białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je zaczynając od małych obrotów wchodzimy na coraz wyższe. Kiedy piana będzie już lekko ubita dodajemy szczyptę soli. Kiedy piana będzie mocno ubita dodajemy porcjami cukier. Następna porcja, kiedy poprzednia będzie już dokładnie wymieszana. Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy okrąg ok 25cm średnicy - najlepiej odrysować od miski lub garnka. Wykładamy białka tworząc formę z wgłębieniem w środku.
Brzegi układamy łyżką. Najlepiej moczyć ją w wodzie, aby białka się do niej nie kleiły. Bezę pieczemy w 130 stopniach przez 10 minut, a potem w 100 stopniach przez 120 minut. Jeśli beza zaczyna ciemnieć trzeba zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dołożyć jeszcze 10 minut. Bezę studzimy w otwartym piekarniku. Kiedy będzie już zupełnie zimna można nakładać masę.
Masa: Bieluchy mieszamy z dżemem pigwowym. Wykorzystałam dżem z mojego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-dzem-pigwowy-z-cytryna-i-imbirem,183774,sprytnachochla.html. Zamiast tego możecie użyć dowolnego kwaśnego dżemu. Żelatynę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody i podgrzewamy. Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dokładnie mieszamy z masą z serków i dżemu. Wkładamy do lodówki na pół godziny, co jakiś czas mieszając. Na bezę wykładamy masę, posypujemy pestkami granatu. Na talerzu polewamy bezę dowolnym sosem owocowym. Beza najlepsza jest od razu po zrobieniu. Jeśli pieczecie dzień wcześniej, to przykryjcie ją szczelne, aby nie nabrała wilgoci, a masę wyłóżcie przed samym podaniem.
Przepisy Desery
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Desery
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Desery
Ciasto Letnia Fantazja
Desery
Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 181
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 211