Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny i wykwintny deser. Idealny na większą uroczystość. Lekka, słodka beza z kwaskowym nadzieniem pigwowym.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4373
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11873
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4373
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11873
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Składniki
Do bezy najlepiej użyć białek w temperaturze pokojowej. Ubijamy je zaczynając od małych obrotów wchodzimy na coraz wyższe. Kiedy piana będzie już lekko ubita dodajemy szczyptę soli. Kiedy piana będzie mocno ubita dodajemy porcjami cukier. Następna porcja, kiedy poprzednia będzie już dokładnie wymieszana. Z ostatnią porcją dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Rysujemy okrąg ok 25cm średnicy - najlepiej odrysować od miski lub garnka. Wykładamy białka tworząc formę z wgłębieniem w środku.
Brzegi układamy łyżką. Najlepiej moczyć ją w wodzie, aby białka się do niej nie kleiły. Bezę pieczemy w 130 stopniach przez 10 minut, a potem w 100 stopniach przez 120 minut. Jeśli beza zaczyna ciemnieć trzeba zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dołożyć jeszcze 10 minut. Bezę studzimy w otwartym piekarniku. Kiedy będzie już zupełnie zimna można nakładać masę.
Masa: Bieluchy mieszamy z dżemem pigwowym. Wykorzystałam dżem z mojego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-dzem-pigwowy-z-cytryna-i-imbirem,183774,sprytnachochla.html. Zamiast tego możecie użyć dowolnego kwaśnego dżemu. Żelatynę mieszamy w połowie szklanki chłodnej wody i podgrzewamy. Mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dokładnie mieszamy z masą z serków i dżemu. Wkładamy do lodówki na pół godziny, co jakiś czas mieszając. Na bezę wykładamy masę, posypujemy pestkami granatu. Na talerzu polewamy bezę dowolnym sosem owocowym. Beza najlepsza jest od razu po zrobieniu. Jeśli pieczecie dzień wcześniej, to przykryjcie ją szczelne, aby nie nabrała wilgoci, a masę wyłóżcie przed samym podaniem.