Do góry

Desery Przepis na:

Beza z mascarpone i truskawkami

Beza z mascarpone i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 1647

Dodano:

Odsłon: 602

Beza z mascarpone i truskawkami to przepyszny deser idealny na upalne dni, który szczególnie polecam dla wielbicieli słodkości. Wszystkie składniki deseru doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk. Taka beza najlepiej smakuje z ulubionymi, najlepiej kwaskowatymi owocami.

Składniki

  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fixu ( 9 g )
  • 300 g truskawek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Beza z mascarpone i truskawkami

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę ( ale nie za sztywną ) następnie małymi porcjami ( po 1 łyżce ) dodajemy cukier, cały czas dokładnie i długo ubijamy po każdej dodanej porcji cukru. Na końcu wlewamy ocet lub sok z cytryny i wsypujemy mąkę ziemniaczaną, całość jeszcze chwilę ubijamy. Gotowa beza powinna być błyszcząca, bardzo gęsta i sztywna. Pianę rozsmarowujemy na na kole o średnicy 20 cm narysowanym na papierze do pieczenia.
    Bezę suszymy na blaszce w piekarniku rozgrzanym do temp. 140 st C około 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i suszymy ją jeszcze 3 godziny. Wysuszoną bezę studzimy w piekarniku.

  2. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki a większe sztuki w plastry.

  3. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania wsypujemy śmietan – fix.
    Tak przygotowaną masę przekładamy na bezę i starannie ją rozsmarowujemy, na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Gotową bezę od razu podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń