Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżówka
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4433
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12040
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5623
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4433
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12040
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5623
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami. Zmiksować jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać mleko i mąkę zmieszaną z drożdżami oraz olejek lub cukier waniliowy. Ma powstać dość rzadkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki bezglutenowej. Gdy powstanie jednolita masa, przykryj ją wilgotną ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Umyj i obierz z pestek śliwki, pokrój je na połówki. Ciasto zagnieć (jeśli się klei, podsyp mąką) i przełóż do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładaj śliwki skórkami do dołu i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem, posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut. Przygotuj kruszonkę z przepisu podanego w pozostałych moich przepisach. Smacznego.