Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżówka
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31346
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14717
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1396
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31346
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14717
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1396
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami. Zmiksować jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać mleko i mąkę zmieszaną z drożdżami oraz olejek lub cukier waniliowy. Ma powstać dość rzadkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki bezglutenowej. Gdy powstanie jednolita masa, przykryj ją wilgotną ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Umyj i obierz z pestek śliwki, pokrój je na połówki. Ciasto zagnieć (jeśli się klei, podsyp mąką) i przełóż do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładaj śliwki skórkami do dołu i odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj żółtkiem, posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut. Przygotuj kruszonkę z przepisu podanego w pozostałych moich przepisach. Smacznego.