Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bezglutenowe batoniki"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28701
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28701
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Ciecierzycę płuczę na sitku. Wsypuję do garnka i zalewam 2,5 szkl. wody. Pozostawiam na noc. Następnego dnia odcedzam, po czym zalewam 2 szkl. świeżej wody. Dodaję sodę oczyszczoną i gotuję na małym ogniu, aż cieciorka wchłonie płyn i zrobi się bardzo miękka, wręcz rozpadająca. Wtedy odcedzam ją i blenduję na gładką masę. Dodaję do niej płatki jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i śmietankę.
Olej kokosowy podgrzewam, aż stanie się płynny. Dodaję do pozostałych składników. Masę słodzę i mieszam.
Formę 25x25cm wykładam papierem do pieczenia, napełniam masą. Wyrównuję wierzch. Piekę 20 min w 190 st. Dobrze studzę i tnę na batoniki.Źródło: Tina