Do góry

Desery Przepis na:

Bezglutenowe brownie z ksylitolem

Bezglutenowe brownie z ksylitolem

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26743

Dodano:

Odsłon: 11253

Propozycja na mocno czekoladowe ciasto brownie w wersji bezglutenowej, słodzone ksylitolem, pachnące wanilią i orzechami :)

Składniki

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70 % masy kakaowej)
  • 1 tabliczka czekolady deserowej (45 % masy kakaowej)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 50 g oleju kokosowego
  • 250 g ksylitolu
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka kakao
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bezglutenowe brownie z ksylitolem

Przygotowanie

  1. Czekoladę, masło i olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) i studzimy.

  2. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy ksylitoli i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy obie mąki (gryczaną oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej), 1 łyżeczkę kakao, szczyptę soli i dokładnie mieszamy.

    Na koniec do masy dodajemy ostudzone masło i czekoladę, pokruszone orzechy włoskie i ziarenka wanilii. Ponownie mieszamy, a następnie wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 do 25 minut.

  4. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń