Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś bezglutenową wersję przepysznego ciasta marchewkowego pachnącego przyprawą piernikową. Ciasto swym kształtem może uchodzić za tort. Jest ładne i bardzo pyszne. Serdecznie polecam :-)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113059
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 440
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113059
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 440
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem i cukrem wanilinowym i szczyptą soli na sztywną pianę (jak na biszkopt).
Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach.
Następnie stopniowo wlewamy olej dalej miksując na najwolniejszych obrotach.
Następnie w osobnej misce mieszamy 140 g mąki ziemniaczanej, 140 g mąki ryżowej, wraz z solą, sodą oczyszczoną i łyżeczką bezglutenowego proszku do pieczenia. Następnie stopniowo dorzucamy do ciasta i miksujemy. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste, trzeba będzie dolać mleka.
Następnie dodajemy cynamon, kakao i przyprawę do piernika, miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy startą marchew i miksujemy.
Na końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.
Przygotowujemy tortownicę, smarujemy ją masłem i obsypujemy na przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto jest bardzo luźne.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 15 minut. Czasem dopiekam jeszcze 10 minut od spodu. To zależy od testu patyczka.
Gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem i ozdabiamy orzechami. Lukier robimy przez zmieszanie szklanki cukru pudru z sokiem z cytryny. Smacznego :-)