Do góry

Desery Przepis na:

Bezowa rolada z malinami i borówkami

Bezowa rolada z malinami i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10127

Dodano:

Odsłon: 397

Pyszna bezowa rolada z malinami i borówkami, rozpływa się w ustach! Zwlekałam z jej zrobieniem, chociaż długo mnie kusiła :-) bałam się, że nie zawinie się, połamie się itd. Ale tak szybkiego i prostego przepisu dawno nie widziałam. Roladę robi się błyskawicznie, nie łamie się przy zawijaniu. Jest idealna! Gorąco polecam :-)

Składniki

  • Białka jaja 6 szt. (ok. 24 dag)
  • cukier 25 dag
  • ocet winny 1 łyżka
  • śmietanka 30 lub 36% 40 dag
  • mascarpone 25 dag
  • cukier puder 3 pełne łyżeczki
  • ulubione owoce (u mnie mrozone maliny i borówki, mogą tez być świeże) ok. 40 dag
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dużą blachę z piekarnika należy lekko natłuścić po bokach i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier po 1 łyżce i na samym końcu ocet. Gotową masę wyłożyć na blachę i rozprowadzić równomiernie zostawiając odstęp 2 cm z każdej strony, ponieważ beza urośnie.

  2. Bezę piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 10 - 15 minut. Jeśli beza robi się zarumieniona, można przykryć ją folią aluminiową. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika i studzić 10 minut. W tym czasie ubić kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem. Na blat wyłożyć papier do pieczenia, oprószyć go cukrem pudrem i przełożyć odwróconą bezę.

  3. Następnie zdjąć z góry delikatnie papier, nałożyć krem, wyłożyć maliny i borówki

  4. i zawijać bezę. Zawiniętą roladę można owinąć papierem do pieczenia i umieścić na 2 godziny w lodówce.

  5. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń