Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla wszystkich uwielbiajacych bezy
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1827
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 93
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1827
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 93
Składniki
Śliwki umieszczamy na blasze do pieczenia i posypujemy cukrem, odstawiamy
Miksujemy bialka tak by je tylko troche spienic, dodajac po jednej lezce cukru ubijamy na gładką sztywną masę bezową, wtem dodajemy ocet, extrakt waniliowy i mąkę kukurydzianą.na sam koniec dodajemy prażone orzechy
Z papieru do pieczenia Wycinamy dwa kółka srednicy 28cm i kladzieny po jednym na blasze do pieczenia, mase dzielimy na pol i rozkladamy na nasze kółka tworzac płaskie dyski, pamietajac by nie wyjsc poza granice papieru.
Wszystkie (3) blaszki wkladamy do piekarnika nagrzanego do 190stopni z termoobiegiem i pieczemy 25 minut.po upieczeniu wyciagamy tylko blaszke ze sliwkami a nasze orzechowe bezy zostawiamy do ostygniecia
Miksujemy śmietanę tak by zachowywała kształt, ale by nie byla za sztywna, dodajemy serek mascarpone i łyżką mieszamy by sie połączyły, dodajemy sos toffi i kilka razy przekladamy mase tak by nie byla rdokladnie wymieszana, tworzac wzór marmuru.
Ukladamy jeden krążek bezy na talezu, bez papieru do pieczenia, na ktorym bedziemy serwować ciacho, rozkladamy na nim nasza toffi smietane, ukladamy na niej sliwki i przykrywamy drugim krążkiem bezy.przed podaniem posypujemy ciacho cukrem pudrem... 10-12 osób