Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Biały nugat z pistacjami i suszonymi wiśniami"
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 213
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4879
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4795
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44783
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 407
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 213
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4879
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4795
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44783
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 407
Składniki
1. Migdały i pistacje upraż na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź. Wiśnie posiekaj. Płaską prostokątną formę skrop wodą i wyłóż folią, tak aby ok. 30 cm wystawało poza jej brzegi. Na spodzie połóż opłatek lub andruta.
Miód przelej do garnka. Dodaj do niego 100 g cukru i 2 łyżki wody. Gotuj, mieszając 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Białko wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywną pianę. W czasie ubijania porcjami wsypuj resztę cukru. Gorący syrop miodowy wlej cienkim strumieniem do piany z białka, ubijaj jeszcze 5 minut.
Masę nugatową wymieszaj z pistacjami, migdałami i wiśniami. Rozsmaruj ją na spodzie formy z opłatkiem. Na wierzchu ułóż drugi opłatek, lekko dociśnij.
Całość przykryj wystającą folią, wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny (a najlepiej na noc). Gotowy nugat wyjmij z formy, usuń folię i przekrój na pół. Każdą połówkę nugatu podziel na piętnaście pasków.