Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z orzechami laskowymi to z pewnością deser mocno orzechowy, chrupiący i kremowy jednocześnie. Choć jest nieco pracochłonny, to warto go wypróbować z okazji świąt czy ważnych uroczystości rodzinnych.
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 130
Szybkie i proste w przygotowaniu pomarańczowe babeczki idealne do koszyczka l...
Odsłon: 130
Składniki
Orzechy laskowe rozłóż na blaszce od piekarnika i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza, do momentu popękania skórek. Orzechy wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie owijaj je partiami w czystą ściereczkę i pocieraj je dłońmi. Skórki zaczną się łuszczyć. Orzechy oczyść z pozostałości łupin i umieść w robocie kuchennym. Zmiel je na mączkę.
Przygotuj ciasto. Do miski przełóż zmielone orzechy laskowe, mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier. Wymieszaj do połączenia składników. W osobnej miseczce ubij jajka na jasną, puszystą pianę. Wmieszaj je delikatnie do suchych składników, mieszając drewnianą szpatułką, tylko do połączenia. Masę podziel na dwie części. Rozłóż ją do dwóch tortownic o średnicy 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmij i ostudź przez co najmniej 15 minut. Każde z nich podziel na pół, tworząc łącznie 4 warstwy. Nie przejmuj się, jeśli będzie się kruszyć lub łamać.
Przygotuj krem. W dużej misce ubij śmietankę na sztywno, dodają pod koniec kakao, cukier i wanilię. Na sam koniec wmieszaj także wszystkie okruchy pozostałe z krojenia blatów. Odłóż na bok ok. 4 łyżki kremu.
Przygotuj polewę. Mleko wlej do niewielkiego garnuszka razem z pokruszoną czekoladą. Podgrzewaj delikatnie, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Zdejmij mieszankę z ognia i dodaj masło. Przykryj garnuszek i odstaw go na 10 minut. Wymieszaj całość mikserem. Dodaj cukier puder i ponownie zmiksuj. Wstaw polewę do lodówki na ok. 20 minut, aż zacznie powoli tężeć. Wyjmij polewę z lodówki i ponownie zmiksuj. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze cukru pudru.
Złóż ciasto. W tortownicy układaj naprzemiennie warstwy ciasta orzechowego i ¼ kremu. Na wierzch wylej tężejącą już polewę czekoladową. Rozprowadź ją równomiernie, a potem posmaruj nią także boki ciasta. Ciasto z orzechami laskowymi włóż do lodówki do całkowitego stężenia polewy. Odłożony wcześniej krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj obwód ciasta. Podawaj deser po schłodzeniu w lodówce, udekorowany całymi orzechami laskowymi.
Przepisy Desery
Desery
Sernik na 10 jajach
Desery
Blok czekoladowy.
Desery
Mazurek tradycyjny
Desery
Blok czekoladowy Ewy Wachowicz
Sernik na 10 jajach
Wielokrotnie ulepszany przepis mojej mamy na idealnie puszysty i kremowy w sm...
Odsłon: 17
Blok czekoladowy.
Blok czekoladowy, czyli słodkości z PRL-u. :)
Odsłon: 36