Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bigos staropolski z czerwonym winem"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Składniki
Suszone grzyby i śliwki zalej gorącą wodą, odstaw do namoczenia. Kapustę kwaszoną odciśnij, świeżą oczyść i poszatkuj. Łopatkę i filet z indyka opłucz, potnij w grubą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na smalcu. Dodaj mięso oraz kiełbasę. Mieszając, zrumień. Dołóż kapustę kwaszoną i świeżą. Dodaj odciśnięte śliwki i grzyby. Wrzuć wszystkie przyprawy i posól.
Bigos podlej winem oraz 2 szkl. wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś 2 godziny. Dość często mieszaj, aby bigos nie przywarł do dna naczynia.
Gotowe danie posyp ziołami, np. posiekaną natką pietruszki.Źródło: Naj