Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialny patent na biszkopt, który przygotujecie bez użycia piekarnika. Wychodzi za każdym razem. Doskonale sprawdza się jako baza do ciast i tortów. Dodając do niego owoce macie gotowy deser, który doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Wypróbujcie ten przepis, a gwarantujemy wam, że powrócicie do niego nie raz!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 39
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 455
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5692
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 968
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 38757
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 39
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 455
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5692
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 968
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 38757
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka i roztopione, przestudzone masło.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.
Do masy jajecznej dodajemy po łyżce sypkich składników. Ciasto na biszkopt mieszamy łyżką do momentu pozbycia się wszystkich grudek.
Ciasto na biszkopt przelewamy do naczynia (może to być naczynie żaroodporne lub przeznaczone do gotowania na parze) wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą. Opcjonalnie do ciasta możemy dorzucić kawałki pokrojonych jabłek, borówki lub maliny. Ciasto przykrywamy pokrywką. Biszkopt gotujemy na parze na małym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Gotowy biszkopt przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.