Do góry

Desery Przepis na:

biszkopt czekoladowy...

biszkopt czekoladowy...

Autor:

Przepisów i artykułów: 560 Ocena: 20511

Dodano:

Odsłon: 25865

biszkopt czekoladowy z roztopioną gorzką czekoladą, baza do wszelakich tortów. Biszkopt najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 24cm i spokojnie wtedy da go się przekroić na trzy części. Ja akurat ten na potrzeby ciasta przekroiłam na cztery 1 cm blaty.

Składniki

  • 6 jajek
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mąki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
biszkopt czekoladowy...

Przygotowanie

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

  2. Na małym ogniu roztapiamy masło z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada lekko przestygnie cały czas miksując dodajemy pojedynczo żółtka a następnie cukier puder.

  3. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i już na najniższych obrotach miksera mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z jajek mieszając łyżką.

  4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Przekładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st ok 35-40 minut do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 03 października 2014 akurat biszkopt mi się studzi i szukam dobrego kremu; może masz jakiś wypróbowany? jutro będę robić tort dla wnuka :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 października 2014 fajny i prosty w wykonaniu przepis :-) dotychczas piekłam tylko jasny biszkopt, a teraz wypróbuję wg Twojego przepisu - czekoladowy :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń