Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno schłodzone jajka i dodatek gorącej wody sprawiają, że ten biszkopt zawsze pięknie rośnie. Spróbujcie.
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek.
Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy aż białka zmienią barwę na białą.
Wciąż ubijając dodajemy po 2 łyżki cukru aż do wyczerpania. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Obie mąki z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ubitych białek.Na końcu wlewamy wrzącą wodę. Wyłączamy mikser i całość mieszamy szpatułką.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 cm. Boków nie smarujemy.
Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.
Po zdjęciu obręczy- odwracamy go do góry dnem. Po ostygnięciu (najlepiej na następny dzień) przecinamy na 2 lub 3 blaty . Nasączamy i przekładamy dowolną masą. Dekorujemy.
Jeżeli chcemy upiec ciemny biszkopt, dodajemy 1 łyżkę kakao i dodatkową łyżkę gorącej wody.
Przepis dnia
Babka piaskowa pyszna i zawsze się udaje
Odsłon: 10250
Sycylijski deser - rurki z serem riccotta, pistacjami i gorzką czekoladą. Prz...
Odsłon: 7808
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 264
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 42
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 37
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 135
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 503
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 523
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 264
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 42
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 37
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 135
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 503
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 523
Składniki
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy aż białka zmienią barwę na białą. Wciąż ubijając dodajemy po 2 łyżki cukru aż do wyczerpania. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ubitych białek.Na końcu wlewamy wrzącą wodę. Wyłączamy mikser i całość mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 cm. Boków nie smarujemy. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut. Po zdjęciu obręczy- odwracamy go do góry dnem. Po ostygnięciu (najlepiej na następny dzień) przecinamy na 2 lub 3 blaty . Nasączamy i przekładamy dowolną masą. Dekorujemy. Jeżeli chcemy upiec ciemny biszkopt, dodajemy 1 łyżkę kakao i dodatkową łyżkę gorącej wody.
Przepisy Desery
Desery
Kremówka
Desery
Ciasto z rabarbarem
Desery
Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami
Desery
Tiramisu truskawkowe.
Kremówka
Klasyczna kremówka, to ciasto, które wymaga czasu na jej przygotowanie, lecz...
Odsłon: 109
Ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 135