Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, puszysty biszkopt z dodatkiem mielonych orzechów. Wychodzi równy, nie opada. Świetna baza do tortów i ciast przekładanych kremami.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27142
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Ważne! Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym i połową cukru minutę, do lekkiej piany. Dodajemy skrobię i ubijamy dalej 3-4 minuty, aż powstanie satynowa i sztywna piana. Odkładamy ją na chwilę.
Przystępujemy do ubijania żółtek z resztą cukru. Ubijamy je również 4 minuty, aż zbieleją i powiększą znacznie objętość. Dodajemy do żółtek mleko, krótko miksujemy, do połączenia składników.
Teraz odkładamy mikser. Łączymy masę żółtkową z pianą łopatką silikonową. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy, ale w trzech etapach i łączymy z masą białkowo-żółtkową. Cały czas pracujemy łopatką silikonową. Dodajemy na koniec mielone orzechy.
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu) 35-40 minut (do suchego patyczka).
Odstawiamy ciasto do lekkiego wystudzenia i wyjmujemy z blaszki na kratkę kuchenną. Studzimy całkiem i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Będzie się lepiej kroił na blaty. Biszkopt należy nasączać, najlepiej mlekiem.