Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkopt z lekkim kremem i truskawkami"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 62
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 64
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 360
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2578
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 62
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 64
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 360
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2578
Składniki
10 PORCJI 40 min, PIECZENIE 30-40 min, porcja: 310 kcal, CENA: 1,60-2,30 zł
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. C. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Gdy piana z białek jest gładka i lśniąca, dodaj żółtka.
Mąkę pszenną połącz z mąką ziemniaczaną, przesiej i dodaj stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Piecz 30-40 minut (do momentu, aż wbijany w ciasto patyczek jest czysty; do sprawdzenia możesz użyć np. wykałaczki lub szpadki szaszłykowej).
Biszkopt wyjmij z piekarnika i z wysokości ok. 40 cm upuścić go (w formie) na podłogę (będzie bardziej puszysty). Ostudź. Następnie wyjmij z formy i przekrój w poprzek na 3 lub 4 blaty (możesz też z przygotowanego ciasta upiec dwa takie same biszkopty i przekroić je w poprzek na pół: powstaną 4 krążki).
Galaretkę rozpuść w wodzie i odstaw do lekkiego stężenia. Śmietanę ubij mikserem wraz z cukrem pudrem.
W osobnym naczyniu zmiksuj serek, dodaj do niego ubitą śmietanę, chwilkę miksuj razem, a następnie dodaj lekko tężejącą galaretkę i ponownie krótko zmiksuj (tylko do połączenia).
Krem podziel na 2 lub 3 części (zależnie od tego, ile masz krążków ciasta). Przełóż nim biszkopty, na każdym krążku z masą układając umyte, pokrojone truskawki.
Wierzch również ozdób truskawkami. Możesz dodatkowo oprószyć całość odrobiną cukru pudru, przesianego przez sitko.Źródło: Świat kobiety