Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z masą chałwową

Biszkopt z masą chałwową

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 3579

Dodano:

Odsłon: 655

Mały biszkopt kakaowy przełożony masą chałwową z "dodatkiem procentów" i dżemem z czarnej porzeczki. Torcik przygotowany w małej formie /forma o średnicy 23 cm/ w sam raz na jedno małe rodzinne spotkanie przy kawie.

Składniki

  • biszkopt:
  • jajka 6 szt
  • cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna 8 łyżek
  • kakao 2 łyżki
  • masa:
  • masło 20 dag
  • chałwa 20 dag
  • cukier puder 4 łyżki
  • spirytus 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki 230 ml
  • tłuszcz do formy
  • beziki do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na gesty jasny krem. Następnie dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z kakao. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy z natłuszczonym dnem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30-35 min. Studzimy /najlepiej odstawić na całą całą noc/.
    Przygotowujemy masę: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie ciągle ucierając dodajemy małymi porcjami rozkruszoną chałwę a na koniec spirytus.
    Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy kapsle. Pierwszy kapsel smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim kapslem i znów smarujemy dżemem i połową pozostałej masy. Przykrywamy trzecim kapslem i wierzch i boki smarujemy resztą masy. Tort wstawiamy do lodówki by stężał
    Tort dekorujemy wg uznania - ja ozdobiłam mini bezikami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń