Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mały biszkopt kakaowy przełożony masą chałwową z "dodatkiem procentów" i dżemem z czarnej porzeczki. Torcik przygotowany w małej formie /forma o średnicy 23 cm/ w sam raz na jedno małe rodzinne spotkanie przy kawie.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7693
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2886
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7693
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2886
Składniki
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na gesty jasny krem. Następnie dodajemy mąkę przesianą i wymieszaną z kakao. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy z natłuszczonym dnem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30-35 min. Studzimy /najlepiej odstawić na całą całą noc/. Przygotowujemy masę: miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie ciągle ucierając dodajemy małymi porcjami rozkruszoną chałwę a na koniec spirytus. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy kapsle. Pierwszy kapsel smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i 1/3 masy chałwowej. Przykrywamy drugim kapslem i znów smarujemy dżemem i połową pozostałej masy. Przykrywamy trzecim kapslem i wierzch i boki smarujemy resztą masy. Tort wstawiamy do lodówki by stężał Tort dekorujemy wg uznania - ja ozdobiłam mini bezikami.